STADSGRISMANIFEST.

Tänk dig en blåval med ben.
En delfin med hagelgevär.
En koltrast med frisyrgele.
En storstad med tryne.
En dalkarl på tvåtusen meters djup.
Ett sätt att komma vidare.

Det är när du ställer dig riktigt nära naturen, ja rent av mitt i den, som obehaget glider över dig som ett lakan av silke. Det krasar och blänker, som bensplitter och spadblad. Det susar och växer, som vägtunnlar och sopberg. Du blundar men det rispar och smeker, som kardborrband och luftkonditionering.

Vi har alltihop redan men tycker att vi måste göra allt på nytt, en gång till.
När du vant dig är allt som vanligt. Du måste förställa dig och spela spelet. Du måste äta eller ätas. Du vill bara ha mer. Du vill leva längst. Till sist ger du upp.

Det är ingen framtid. Det är ingen ytterlighet. Det är bara rädsla i nya färger och former. Du får inte bli ledsen. Ingen gråter i offentligheten längre. Alla blir arga och förnärmade då.

Vi sköter flocken så bra vi kan. Mat på bestämda tider, ständig tillgång till vatten och lite ömhet och närhet när man hinner. Ibland får någon av oss sova inne hos oss.

Marken försvinner. Vi svävar fritt en sekund. Faller vi sedan? Som regndroppar eller handgranater. Marken öppnar sig. Först mellan fötterna, sedan bredare och bredare.

Stänger du marken efter dig, tack? Jag har inte tid själv, jag faller. Som en fura, en öde investeringsskog i innerlig orkanvind. Mot mark som inte finns. Inga andra arter som faller med oss. Inget liv, bara odling. Optimerat utfall och framskjuten varseblivning.

Vi har bara lagar för det vi klarar av. Vi kontrollerar det som är lätt att ordna. Det svåraste av allt lämnar vi till var och en. De frågor vi kallar stora är alltid de små.

Det finns en hel del som vi saknar och inte kan. En kattmun som slickar sig med människotunga. Ett människoöra som lyssnar på hundens våglängd.

Ta nu din egen ordpensel och sätt igång. Du har själv valt att vara frivilligt skrämmande. En herde utan hjord. En herre utan jord. En är utan ord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *